onsdag 23 mars 2011

Det fantastiska brödet

Har bakat till systersonens dop idag. "Det fantastiska brödet", och det är faktiskt helt otroligt gott. Recceptet kommer ur Annas kokbok.

Recceptet kommer här:

5dl fingervarmt vatten


1dl mjölk

25 g jäst

2 tsk salt

1 msk honung

12½dl vetemjöl

+ mjöl till utbakningen





Smula ner jästen i en bunke, lös upp med vattnet, tillsätt sedan salt, honung och mjölken.

Häll sedan i mjölet. Arbeta snabbt ihop degen med träsked eller liknande. Degen är ganska lös . Strö lite mjöl över degen och täck med bakhandduk och låt jäsa i 1-1½ timme.

Värm ugnen till 250 grader. Täck 2 plåtar med bakpapper. Strö ca ½ dl vetemjöl på bakbordet. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället- Knåda inte. Jäsbubblorna skall vara kvar.

Strö ytterligare lite vetemjöl över degen. Platta ut hela degen lite försiktigt med handen. Skär snabbt degen i 6-7 cm smala remsor. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar på snedden. Brödet behöver inte få samma form på varje del, bara de har ungefär samma storlek.

Lägg bitarna på plåten. In i ugnen i ca 14-18 min. Låt bröden svalna utan handduk så blir skorpan frasig och fin!

Prova att baka det här goda och mycket enkla brödet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar